7 redenen waarom topsporters een bikefitting aanraden

Bikefitting Antwerpen

Toen Lotto Dstny-wielrenner Florian Vermeersch deze maand onze fietsenwinkel bezocht, maakte hij een opmerking waarmee we volmondig instemmen. Hij zei: ‘Bikefitting is al jaren niet meer uitsluitend voor topsporters. Ook amateurfietsers hebben er veel voordelen van.’ Welke voordelen? Die ontdek je hieronder.

 

De 7 voordelen van bikefitting

Er zijn 7 grote voordelen aan een bikefittingsessie, ongeacht of je een professionele fietser of een hobbyfietser bent.

 

1. Het helpt je een fiets kiezen

Past de fiets bij jou, en pas jij bij de fiets? Hier begint alles mee. Naargelang je ervaring, beoogd gebruik en budget, word je tijdens een bikefitting geholpen bij het kiezen van het juiste model. Dit gaat verder dan de beschrijvingen die je leest op de websites van de fabrikanten.

De bikefitter polst uitgebreid je geschiedenis als fietser: met welke fietsen heb je al gereden, hoe zit je op je huidige fiets (neem je huidige fiets gerust mee), heb je klachten of blessures, et cetera. Die info kan de doorslag geven als je twijfelt tussen twee modellen. Bikefitters zijn altijd zélf gepassioneerde fietsers en zullen je vanuit eigen ervaring een bepaalde fiets aanbevelen.

 

Gratis bikefitting Antwerpen

Elke bikefitting gebeurt bij De Geus Dert13n op professionele apparatuur van Wahoo

 

2. Bikefitting helpt bij Maatbepaling

Wist je dat de meeste mensen met verschillende framematen kunnen rijden? De maat van de fiets is niet zoals die van een paar schoenen. Het is de afstelling die de doorslag geeft. En die kan verschillend zijn naargelang je rijgedrag. Zo wordt een gravelbike voor bikepacking helemaal anders afgesteld dan een aero-racefiets. Elk type frame heeft ook zijn eigen karakteristieken en geometrie.

De framemaat wordt bepaald aan de hand van je lichaamslengte en binnenbeenlengte. Die worden ter plaatse opgemeten. Kom je tussen twee maten in, dan bepaalt je rijgedrag en flexibiliteit welke je kiest. Tijdens een bikefittingsessie wordt dit alles vakkundig opgemeten en krijg je concrete aanbevelingen voor fietsmaten.

 

3. Bikefitting optimaliseert de drie contactpunten

Je handen op het stuur, zitvlak op het zadel en voeten op de pedalen: dat zijn de drie contactpunten die allesbepalend zijn voor je rijcomfort en prestaties.

Tijdens een bikefitting worden deze drie contactpunten voor je geoptimaliseerd:

  • Pedalen: Samen met de bikefitter kies je de juiste pedalen, bijhorende schoenen en schoenplaatjes. De schoenplaatjes worden vervolgens correct afgesteld met een meettoestel.
  • Zadel: Een zadel is iets persoonlijker. Heb je vaak last van irritaties, slapende lichaamsdelen of erger, dan heb je misschien een fout zadel. De bikefitter heeft een speciaal bankje waarmee de breedte van je zitbeenderen gemeten wordt. Zo word je op pad gestuurd met een correct zadel.
  • Stuur: De bikefitter zal nauwkeurig het stuur van je fiets afstellen.

Als alles goed loopt heb je aan de hand van bovenstaande stappen een fiets kunnen kiezen waarmee je op papier zo op pad kan. Nu is het tijd voor een statische bikefit. Bij De Geus Dert13n doen we dit met een professionele bikefittingtool van Shimano, maar andere bikefitters hebben misschien andere apparatuur.

 

4. Software berekent de perfecte statische afstelling

De bikefitter meet de hoogte van je borst, lengte van je armen, breedte van je schouders en nog een paar andere zaken. Alle data worden nu ingevoerd in de Shimano-bikefittingsoftware (of welke software de bikefitter van jouw keuze ook gebruikt). De software gooit jouw afmetingen samen met de geometrische gegevens van je fiets en biedt vervolgens een perfecte statische afstelling aan. Nu weten we je zadelhoogte, zadelsetback, stuurpenlengte en zadel-stuur-drop.

 

5. De bikefitter stelt je fiets af

De juiste fiets hebben we al. De maat klopt ook. Het verkozen zadel en pedalen staan erop. Met de gegevens die we uit de Shimano-bikefittingsoftware hebben gehaald, wordt je fiets op maat afgesteld. Concreet wil dit zeggen dat je naar buiten wandelt met een juist afgesteld zadel (in hoogte, maar ook in afstand ten opzichte van het stuur), de juiste stuurpenlengte en het juiste aantal spacers onder je stuurpen.

Jouw fiets is nu op maat, wat garandeert dat je comfortabeler fietst én beter presteert. Maar hiermee eindigen de voordelen van een bikefitting nog niet.

 

Scott racefietsen Antwerpen

Volgende stap: rijden, rijden, rijden!

 

6. Extra bijstelling na je ritten

Een nieuwe fiets is altijd wennen. Geef jezelf de tijd om gewoon te raken aan het nieuwe materiaal en de nieuwe positie. Wees niet bang om zelf nog kleine aanpassingen uit te voeren die goed voelen. Als je een goede bikefitter hebt, ben je altijd welkom om naderhand binnen te stappen voor extra aanpassingen.

 

7. Hulp bij fysieke klachten

Al het bovenstaande omschrijft een zogenaamde statische bikefitting. Dit type bikefitting is ontwikkeld om een fiets aan te passen aan jouw lichaam, niet omgekeerd. Heb jij specifieke rugklachten, is één been veel korter dan het andere, of heb je andere chronische lichamelijke issues waar een meting geen rekening mee kan houden? Dan heb je baat bij een dynamische bikefitting. Die gaat nog enkele stappen verder, want een dynamische bikefitter heeft ook medische kennis.

 

Ridley Kanzo Fast gravelfiets

Comfortabel fietsen en beter presteren dankzij bikefitting

 

Boek een bikefittingsessie

Voor zowel een statische als een dynamische bikefitting kan je terecht bij De Geus Dert13n, jouw fietsenwinkel in Antwerpen. Voor de dynamische bikefittings werken we samen met Forward Coaching, een initiatief van Lotto Dstny-coach Jeroen Dingemans.

Boek bikefitting in Antwerpen

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen