Bikepacking: wat is het en welke tassen heb ik nodig?

de geus dertien bikepacking

Het fenomeen bikepacken is niet meer weg te denken uit de fietswereld. Voor sommigen is het een hype, voor anderen stilaan een hele levensstijl. Feit is dat er een volledig nieuw segment aan fietstassen, kledij en zelfs hele fietsen op is afgestemd. Vraag jij je af wat bikepacking juist is? Of wil je er graag aan beginnen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder lees je onze eigen ervaringen.

 

Bikepacking vs bike touring

Bikepacken laat zich niet gemakkelijk definiëren. Waarom niet? Eigenlijk is bikepacken wat je er zelf van maakt. Net zoals je van elke fiets een reisfiets kan maken, kan je ook op allerlei denkbare manieren dingen “packen” op je “bike”.

Algemeen wordt bikepacken als iets anders gezien dan het reisfietsen of bike touring zoals we dat al langer kennen. Stel dat je al eens graag op reis gaat met je Koga Worldtraveller of Santos Travelmaster. Zulke fietsen zijn supersterk, robuust en voorzien van minstens één bagagedrager achteraan en eventueel nog een drager vooraan. Er is ruimte voor een vijftal fietstassen met tot 40 kg totale laadcapaciteit. Doorwinterde touringfietsers kunnen met die setup in principe zelfvoorzienend heel de wereld rond rijden.

Bikepacking begint bij de kunst om je fiets zo licht mogelijk te beladen. De eerste bikepackers startten met een racefiets zonder bagagedrager. Een extra grote zadeltas voor wat lichte kledij, en eventueel een slaapzak aan je stuur gebonden. Zo minimalistisch kan het al zijn. Een echte bikepacksetup bestaat uit speciale fietstassen die zonder vaste bevestiging, dragers of schroeven aan je fiets gehangen worden.

Omdat het totaalgewicht zo laag blijft en je geen zware zakken aan de zijkant van je fiets hebt hangen, verandert er eigenlijk weinig aan het rijgedrag van een volgeladen bikepackingfiets. Hierdoor leent het zich perfect tot off-road gebruik. Alles blijft hangen, je bent licht genoeg gepakt om veel hoogtemeters te overwinnen en de fiets gedraagt zich nog heel vlot in technische bochtjes en afdalingen.

 

Welke fiets is geschikt voor bikepacking?

Goed nieuws: je kan met elke fiets gaan bikepacken. Gravelbikes zijn veruit het populairst. Lange tochten maken is vaak net iets uitdagender en afwisselender als je off-road kan gaan.

De dikkere banden en stabielere geometrie van gravelfietsen zijn perfect om met het extra gewicht om te gaan zodat je niet té voorzichtig moet zijn met wat je jouw fiets aandoet. Gravelbikes zoals de Koga Colmaro Extreme zijn overal voorzien van montagepunten voor tassen, accessoires, bidonhouders, et cetera. Met hun 47 mm banden moet je je ook geen zorgen maken over de ondergrond.

Maar je moet ook geen schrik hebben om je tassen aan een duurder, carbon model te hangen. Alle moderne fietsen kunnen heel wat gewicht aan. Zelfs een model als de Specialized Diverge Expert met carbon wielen en elektronische versnellingen is geen overkill. Net zoals je gerust met een lichte racefiets, of een full-suspension mountainbike kan gaan bikepacken.

 

Leestip: Ontdek de verschillende framematerialen waarmee fietsen gemaakt worden

 

Gravelbike bikepacking de geus dert13n

Een gravelbike kan perfect om met wat extra gewicht

 

Wat neem je mee als je gaat bikepacken?

Zadeltas

Een grote zadeltas is het eerste dat je nodig hebt. Je bevestigt zo’n tas met clips aan de rails van je zadel en met velcro straps rond je zadelpen. Zolang er genoeg zadelpen boven het frame uitsteekt, past een bikepacking-zadeltas op elke fiets.

Afgebeeld staat de Seat Pack 16.5l uit de bikepacking range van Ortlieb. Een goede zadeltas is waterdicht, heeft een ruim volume en is zodanig ontwikkeld dat ze niet naar alle kanten zwenkt en nauwelijks impact heeft op de handling van de fiets.

De zadeltas is ideaal voor kledij en een lichte slaapzak. Spullen die wel groot uitvallen, maar niet noodzakelijk heel zwaar zijn.

 

ortlieb stuurtas

Zo ziet je volgeladen fiets eruit als je naar beneden kijkt

 

Stuurtas

Om je gewicht te verdelen is een stuurtas de volgende aanvulling op je setup. Ook deze zijn waterdicht en worden strak bevestigd. Enkel oppassen met de breedte, zodat die niet in de weg komt te zitten van je shifters wanneer je schakelt.

De stuurtas is de perfecte plaats voor een licht tentje en ander slaapgerei.

 

gravelbike met ortlieb frametas

In je frametas kan je allerlei spullen binnen handbereik vervoeren

 

Frametas

De derde grote optie is iets wat we zelf houden voor de echte langere trips. Een frametas geeft nog eens vier tot zes liter aan extra capaciteit. Extra handig is wanneer via een grote rits langs opzij alles snel toegankelijk is onderweg. Denk aan kleinere spullen zoals zonnemelk, powerbank, voedsel, windstopper,…

Op de bovenbuis kan je dan weer opteren voor een top tube bag. Dit zijn kleine tasjes tegen je stuurpen die je vol kan stoppen met eten, zodat je doorheen heel de rit kan blijven snacken.

Zoals je ziet, zit een frametas snel in de weg van je bidonhouders. Gelukkig hebben de meeste fietsen hier wel een oplossing voor.

 

Voorvork en downtube

Op de meer gerichte bikepackingfietsen vind je nog een heel aantal extra bevestigingspunten. Met wat goeie wil kan je tot vijf bidons aan je fiets hangen. Er kunnen twee extra bidons op de voorvork gemonteerd worden, en ook nog eentje onder de downtube. Omdat de fiets onderaan nogal te verduren krijgt qua modder, behouden we die plek liever voor reservemateriaal (binnenbandje, multitool,…).

De voorvork kan je ook gebruiken om nog twee kleine tassen te hangen. Met die erbij, benut je de capaciteit van de fiets ten volle.

 

Transardennaise bikepacking route België

Onze bikepackinguitrusting tijdens een reis van vorig jaar

 

Trek eropuit

Op Youtube en Instagram vind je tegenwoordig tal van content rond bikepacking. Endurance-atleten leggen de meest waanzinnige afstanden en parcoursen af.

Begin vooral ergens waar je je zelf goed bij voelt. Zelfs op een uitstapje van twee dagen zal je al heel veel bijleren over wat wel en niet mee te nemen. Je leert zowel de grenzen van je eigen fysiek als die van je fiets snel kennen. Leg de lat niet te hoog en probeer het gewoon.

Wil je meer tips en info rond bikepacking? Spring binnen in onze winkel en we vertellen je er graag alles over!

Adres + openingsuren

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen