SPD of SPD-SL? Welk type klikpedaal moet ik kiezen?

De eerste keer met een koersfiets of gravelbike rijden is altijd een beetje wennen. Het kromme stuur, je remmen die op een andere plaats staan, dunne bandjes,… de verschillen met je stadsfiets tellen op. Maar van alle aanpassingen die je kunnen afschrikken, steekt er vaak eentje bovenuit: de klikpedaal. Niet alleen het gebruik ervan, maar ook de pedaalkeuze is voor een beginner niet evident. We maken je wegwijs in de verwarrende wereld van schoenplaatjes, SPD-systemen en de verschillende fietsdisciplines.

 

Waarom fiets je met klikpedalen?

De basis eerst. Wil je het meeste halen uit je racefiets, mountainbike of gravelbike, dan is de keuze voor klikpedalen snel gemaakt. Met een degelijk kliksysteem duw je niet alleen op de pedaal, maar je kan hem ook weer omhoog trekken. Zo voorkom je dode momenten in je cadans. Beeld je in dat je je gewone fiets op een veel te zware versnelling van stilstand moet vertrekken. Het been dat niet aan het duwen is, komt bijna vanzelf van de pedaal af, zonder dat het enige bijdrage levert aan de inspanning. Als je voeten vasthangen, dan verdubbel je bijna de kracht die je uitoefent en ga je veel efficiënter fietsen.

Die efficiëntie is misschien de belangrijkste reden om over te stappen, maar veiligheid speelt ook mee. Als je ingeklikt bent, zal je niet gemakkelijk van de pedaal schuiven als je door een diepe put of van een borduur rijdt. Zowel op de weg als offroad heb je zo veel meer controle over de fiets.

 

Welke types klikpedalen bestaan er?

In ons assortiment vinden we vooral het Japanse Shimano terug. Zij hebben het bekende SPD (Shimano Pedaling Dynamics) systeem geïntroduceerd. Op die modellen leggen we hier de focus. Ruw opgedeeld maken we een onderscheid tussen SPD-SL (road) en SPD (off-road).

 

SPD-SL racefiets pedalen: voor-en nadelen

De SPD-SL wordt doorgaans enkel op racefietsen gebruikt.

+ Deze pedalen hebben een breed platform waardoor ze de beste ondersteuning geven. De druk van de pedaal wordt wijd verdeeld over de schoenzool, wat het ideaal maakt om écht hard te duwen, maar ook om heel lange afstanden te rijden.

De spanning is verstelbaar. Dus wie graag ietsje gemakkelijker weer uitklikt, kan je ze wat losser zetten.

+ Keuze uit verschillende schoenplaatjes. Geel, blauw en rood. De gele schoenplaatjes geven je knie wat extra bewegingsruimte waardoor een professionele afstelling minder belangrijk is. Met de blauwe en vooral de rode, zitten je voeten veel vaster. Dit is vooral interessant voor wie wedstrijden rijdt en aan 60 km/u wil sprinten zonder risico op per ongeluk uitklikken. Een perfecte afstelling is hier wel cruciaal om knieproblemen te vermijden.

+ Lage stack. Dit is al wat specifiek, maar hoe kleiner de afstand tussen je pedaaloppervlak en je voetzool, hoe efficiënter de krachtoverdracht. De invloed op je bikefit is zo ook miniem.

Iets moeilijker in te klikken, omdat ze maar enkelzijdig zijn. Je pedaal heeft de neiging om met de foute kant naar boven te kantelen, dus vlot inklikken vergt net iets meer techniek en gewenning.

Groter schoenplaatje waar je moeilijker mee stapt. Ken je de wielertoeristen die op café als een pinguin voorbij komen? Die rijden met SPD-SL pedalen.

Iets duurder. De instapgerichte SPD R550 begint bij €84.95

Voor wie is deze het best?
Iemand die meer performance opzoekt en kiest voor efficiëntie boven puur gebruiksgemak. In een wegwedstrijd of gran fondo, zal bijna iedereen voor SPD-SL kiezen.

 

De voor- en nadelen van SPD mountainbike of offroad pedalen

De SPD is eigenlijk ontwikkeld als een echte offroad pedaal. Maar de SPD’s hebben voor een groot publiek hun weg ook gevonden naar de koersfiets.

+ Dubbelzijdig inklikken. De SPD pedaal is symmetrisch, wat het veel gemakkelijker maakt om zonder naar beneden te kijken in te klikken.

+ Comfortabelere schoenen. De schoenplaatjes zijn veel kleiner en zijn verzonken in de schoenzool. Op de MTB moet je al eens afstappen, met deze schoenen en pedalen kan je effectief gemakkelijk wandelen en zelfs lopen zoals in een veldrit.

+ Kan beter om met modder en vuil. Als je voet aan grond hebt gezet, dan kan je zelfs met heel modderige schoenen nog in de pedaal klikken.

+ Goedkoper. Een setje SPD M520 heb je al vanaf €45.

Kleiner drukpunt. Bij lange, intensieve ritten kan je sneller last krijgen aan je voetzool omdat de druk minder goed verspreid is.

Minder efficiënte krachtoverdracht. Ook omdat de schoenzolen vaak minder stijf zijn.

Voor wie is deze optie het best?
Uiteraard eerst en vooral voor offroad fietsers. Mountainbikers, gravelaars, bikepackers,…

Maar vooral voor de beginnende racefietser is de SPD pedaal een goede keuze. Het in-en uitklikken gaat een stuk minder onhandig.
Voor woon-werkverkeer hebben de schoenen dan weer een ander extra voordeel. Als je dagelijks tussen de fietsenstalling en de kleedkamers een eind moet stappen, dan gaat dit een stuk beter op mountainbikeschoenen.

Heb je een keuze kunnen maken? Of wil je toch nog wat meer modellen en opties in het echt bekijken? Kom dan zeker langs in een van onze winkels.

Onze filialen

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen