Een korte introductie in Shimano-groepsets voor racefietsen

Shimano groepsets

Shimano is wereldwijd het meest populaire merk voor groepsets. Ook op de fietsen in ons gamma zal je Shimano vaak tegenkomen. Ben je nieuw in de wielersport? Of ben je een ervaren fietser en wil je gewoon je kennis opfrissen? We geven je een korte introductie in de groepsets van Shimano.

 

Shimano: een korte geschiedenis

Shimano is een Japans merk dat wereldwijd bekend staat om zijn hoogwaardige fietsonderdelen. Het bedrijf werd in 1921 opgericht door meneer Shimano himself. Daarna klom Shimano elk decennium verder op in de fietswereld:

 • In 1931 begon de firma zijn eerste fietsonderdeel te produceren, namelijk een freewheel (achtertandwiel met vrijloop).
 • Vanaf de jaren 50 breidt het Shimano-programma uit met een derailleur en een drieversnellingsnaaf.
 • In 1960 start Shimano met het koudsmeden. Deze productiemethode wordt zeer belangrijk voor het bedrijf omdat de kwaliteit van Shimano-onderdelen onder andere uit dit proces voortkomt.
 • In 1965 en 1972 worden Shimano American en Shimano Europe opgericht om export te vergemakkelijken.
 • 1973 is het geboortejaar van de eerste volledige Dura-Ace-groepset.
 • In 1984 verschijnt de eerste echte XT-mountainbikegroep, de Shimano M700.
 • In 1984 verrast Shimano fietsers wereldwijd met de introductie van geïndexeerd schakelen (SIS).
 • 1990 was het jaar van de de introductie van STI, het revolutionaire systeem van geïntegreerd remmen en schakelen.
 • Eveneens aan het begin van de jaren 90 presenteerde Shimano Uniglide en later Hyperglide. Deze aanpassing van de tanden van de cassette laat het schakelen soepeler verlopen.

Je kan dus gerust zeggen dat Shimano een indrukwekkend curriculum vitae heeft opgebouwd. Bijgevolg is het niet vreemd dat duizenden fietsenwinkels, waaronder De Geus Dert13n, tientallen racefietsen met Shimano-groepsets in huis hebben. Zullen we eens kijken wat een groepset nu eigenlijk is en welke groepen Shimano aanbiedt?

 

Ridley Fenix Ultegra groepset

Een deel van de Shimano Ultegra groepset op een Ridley Fenix

 

Wat is een groepset?

Simpel gezegd is een groepset (of kortweg ‘groep’) elk onderdeel van je racefiets, gravelbike of mountainbike dat remt of schakelt. Onder een groepset vallen alle aandrijfonderdelen van de fiets, waaronder de remmen, ketting, cassette, shifters en het crankstel.

Kies je een racefiets, gravelbike of mountainbike, dan moet je goed letten op de groepset. De groep bepaalt immers grotendeels wat je rijervaring zal zijn. De groepset zal bovendien voor een groot deel de prijs van je fiets bepalen, want het is een van de duurste onderdelen.

Er is een verschil tussen groepen voor racefietsen en die van gravel- en mountainbikes. In de onderstaande uitleg zullen we ons focussen op groepen voor racefietsen.

 

Shimano Ultegra Di2 groepset

De onderdelen van een Shimano Ultegra Di2 R8100 disc groepset

 

Welke soorten groepsets zijn er?

Er bestaan mechanische en elektronische groepsets:

 • Mechanische groepsets: in deze groepsets worden alle onderdelen met bekabeling aangestuurd. Dit is een simpele, betaalbare oplossing waarbij je geen batterijen hoeft te vervangen. Het nadeel van een mechanische groepset is het meer onderhoud vergt: je moet de derailleur vaker afstellen en de kabels af en toe vervangen. Bijkomend nadeel is dat een mechanisch systeem trager schakelt.
 • Elektronische groepsets: in deze groepsets worden de onderdelen draadloos aangestuurd. Dit gebeurt via een elektronisch signaal van de schakelaar naar een klein elektrisch motortje in je derailleur. Dit garandeert een snellere reactiesnelheid bij het schakelen en het vergt minder onderhoud. Daar staat tegenover dat een elektronisch systeem duurder is en dat je bij lege batterijen niet kan schakelen.

Ook het assortiment van Shimano kent de onderverdeling tussen mechanische en elektronische groepen. Dit zullen we verderop onder de loep nemen.

 

Cannondale SuperSix EVO koersfiets

De groepset bepaalt voor een groot deel je fietservaring, dus doe goed onderzoek en vraag raad

 

Wat bepaalt de prijs van een groepset?

Groepsets kunnen uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden euro’s. Meerdere factoren bepalen de prijs van een groep, waarvan dit de belangrijkste zijn:

 • Gewicht: hoe minder een groepset weegt, des te duurder deze doorgaans is.
 • Materiaal: de onderdelen van groepsets kunnen van goedkope materialen als plastic en staal worden gemaakt, maar ook van duurdere grondstoffen als carbon en titanium. Het spreekt voor zich dat goedkope materialen sneller slijten.
 • Merk: gerenommeerde merken kunnen meer voor hun groepen vragen omdat ze over de jaren een goede reputatie hebben opgebouwd.

Over dat laatste puntje willen we overigens zeggen dat Shimano, ook al zijn ze een superpopulair merk, nooit misbruik heeft gemaakt van hun machtspositie als marktleider. We hebben niet het gevoel dat ze ooit extra veel geld hebben gevraagd voor hun groepsets gewoon ‘omdat het kan’. Het tegendeel is waar: hun groepen worden gekenmerkt door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze eerlijke prijsstelling maakt Shimano in onze ogen des te respectabeler.

 

Leestip: Waarom bepalen de stack en reach je zithouding op een racefiets?

 

De 5 Shimano groepsets

Shimano heeft de volgende reeksen groepsets:

 • Shimano Claris: dit is de goedkoopste groepset van Shimano. Veel onderdelen zijn van plastic gemaakt. Ook zijn ze nogal zwaar. Onze ervaring is helaas dat je bij de Claris-reeks wel echt merkt dat de kwaliteit iets minder is. We raden daarom aan om te investeren in minimaal de Tiagra-serie.
 • Shimano Tiagra: deze groepset biedt naar onze mening een acceptabele prijs-kwaliteitverhouding. Ben je een beginnende fietser of zoek je een voordelige tweede racefiets, dan kan een tweewieler met een Tiagra-groepset een goede keuze zijn.
 • Shimano 105: dit is een groepset die duidelijk met betere materialen is gemaakt, waardoor de onderdelen langer meegaan. Door de betere kwaliteit merk je ook dat de 105-groepsets beter schakelen dan de Claris en Tiagra. Daar staat natuurlijk tegenover dat de 105’s duurder zijn.
 • Shimano Ultegra: deze groepsets zijn grotendeels gelijk aan de 105, maar hebben het bijkomende voordeel dat ze een stuk lichter zijn.
 • Shimano Dura-Ace: de Dura-Ace-reeks is vrijwel gelijk aan de Ultegra, maar nóg lichter. Professionele wielrenners en serieuze amateurs zullen dus voor Dura-Ace kiezen. Uiteraard is dit echter ook de duurste Shimano-groepset.

Een keuze maken uit deze groepset kan lastig zijn, zeker als je nieuw bent in de wielersport. Verderop leggen we je uit hoe je toch tot een goede beslissing kan komen.

 

Shimano Claris Tiagra 105 Ultegra Dura-Ace

De 5 mechanische groepsets van Shimano: Claris, Tiagra, 105, Ultegra en Dura-Ace

 

Elektronische groepen van Shimano

Alle groepen van Shimano (Claris, Tiagra, 105, Ultegra en Dura-Ace) bestaan in mechanische uitvoering. Alle onderdelen worden oftewel met kabels aangestuurd. Maar van de drie topreeksen (105, Ultegra en Dura-Ace) bestaan er ook elektronische uitvoeringen, wat dus wil zeggen dat de onderdelen draadloos worden aangestuurd. Je herkent deze elektronische groepen omdat er ‘Di2’ aan de naam is toegevoegd: 105 Di2, Ultegra Di2 en Dura-Ace Di2.

Zoals gezegd hebben deze elektronische groepsets de voordelen dat ze sneller schakelen en minder onderhoud nodig hebben. Houd echter rekening met hogere aanschafkosten. Weet ook dat je regelmatig je batterijniveau moet controleren om te kunnen blijven rijden. (Al kan je gelukkig het energieniveau van de batterij controleren op basis van de kleur die het lampje van je systeem aangeeft.)

 

Shimano Di2 batterijniveau controleren

Je controleert het batterijniveau op je Shimano Di2 eenvoudig aan de hand van de lampkleur

 

Hoe kies je de juiste groep?

Om te bepalen welke groepset bij je past, moet je in principe maar twee vragen beantwoorden: hoe zien mijn beoogde ritten eruit en wat is mijn budget? Ondanks deze simpele vragen, zal je merken dat een beslissing maken voor heel wat hoofdpijn kan zorgen. We adviseren je daarom te spreken met een vakkundige verkoopadviseur. Een goede verkoper zal de juiste vragen aan je weten te stellen en daarna op basis van jouw antwoorden enkele potentieel passende fietsen aanbevelen. Op basis van testritjes kan je vervolgens de knoop doorhakken.

Bij De Geus Dert13n kan je rekenen op gratis advies op maat van jouw noden en budget. Ons winkelteam bestaat uit ervaren fietsers die je vanuit honderden uren praktijkervaring kunnen vertellen welke groepset 100% bij je past. Goed om te weten: testritjes maken is bij ons altijd kosteloos en vrijblijvend.

Adres + openingsuren

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen