Ontdek de 3 redenen waarom gravelbikes in 2024 populairder dan ooit zullen zijn

Ridley Kanzo Fast gravelfiets

Gravelfietsen van wereldberoemde fabrikanten als Cannondale, Ridley en Specialized verlaten in grote aantallen onze winkelpoorten. Het is fantastisch om te zien hoe deze sportieve tweewielers jullie harten veroveren. Laten we kijken waarom gravelbikes in 2024 populairder dan ooit zullen zijn in België.

 

Reden 1: Dikke banden voor veelzijdig terrein

De belangrijkste reden om een gravelfiets aan te schaffen is zonder twijfel het vermogen om zowel op verharde als onverharde wegen te rijden.

Gravelfietsen hebben aanzienlijk bredere en robuustere banden dan hun racefiets tegenhangers. Hierdoor wordt voorkomen dat je banden lek raken of dat je wiel beschadigd raakt wanneer je over grindwegen fietst.

Dit biedt een ongekende flexibiliteit. Wil je een stukje over het asfalt rijden? Dan is dat geen probleem. Ben je het asfalt zat en wil je door een bosrijk kiezelweggetje gaan? Gewoon doen!

 

Gravelbike België Ridley Grifn

De Ridley Grifn is een gravelbike waarmee je probleemloos van de paden kunt afwijken

 

 

Reden 2: Optimaal comfort onder alle omstandigheden

Dit is hoe fabrikanten van gravelfietsen streven naar ultiem comfort:

  • Bepaalde merken, waaronder Specialized, integreren extra flexibiliteit door elastomeren aan de bovenkant van de zadelpen en een beetje vering bij het balhoofd toe te voegen.
  • Andere fabrikanten kiezen voor flexibiliteit in de zadelpen en een dubbeldeks stuur.
  • Soms wordt de balhoofdhoek minder scherp gemaakt, waardoor het frame en de wielbasis wat langer worden. (Dit is met name handig als je accessoires wilt toevoegen voor bikepacking.)

Er zijn talloze technieken waarmee fietsfabrikanten de schokken van ruwere ondergronden verminderen.

Opmerkelijk is dat gravelfietsen ook steeds populairder worden als bedrijfsfietsen, bijvoorbeeld via fietslease. Het begrijpelijke aspect hiervan is dat je de fiets op werkdagen kunt gebruiken voor je woon-werkverkeer en in je vrije tijd de bossen in kunt gaan. Ideaal!

 

Ridley gravelfiets België Antwerpen

Gravelbikes worden steeds meer gebruikt voor de dagelijkse rit naar het werk

 

Reden 3: Toename van hoogwaardige merken voor gravelfietsen

In de wereld van economie geldt de regel: zodra een product populair wordt, worden alle fabrikanten wakker. Zo is het ook gegaan met gravelfietsen. Fietsenmerken hebben ingezien dat er vraag is naar deze avontuurlijke tweewielers. Overal verschijnen merken met hun eigen lijn gravelfietsen op de markt. Is dat een probleem? Absoluut niet! Hoe meer keuze je als fietser hebt, des te groter de kans dat jouw ideale fiets ertussen zit.

Echter, een zekere mate van voorzichtigheid is geboden. Niet elk merk dat gravelfietsen produceert, doet dat op hetzelfde kwaliteitsniveau. Soms wordt er bezuinigd op zaken zoals het ontwerp, waardoor je een fiets krijgt die, vooral tijdens langere ritten, niet zo comfortabel is. Of er wordt gewerkt met goedkopere materialen die minder duurzaam zijn en in uitzonderlijke gevallen zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Daarom is het raadzaam om alleen gravelfietsen aan te schaffen van gerenommeerde A-merken met een langdurig opgebouwde goede reputatie. Denk hierbij aan merken als Specialized, Bergamont, Canondale en Ridley, die vanwege hun uitstekende reputatie te vinden zijn in het assortiment van De Geus Dert13n.

Bekijk alle gravelfietsen

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen