Beginnersgids voor de 5 types racefietsen: endurance, aero, lightweight, all-road en piste

Scott wielrenfiets Antwerpen België

Nieuw in de wielersport? Je hebt op de juiste knop geklikt, want onze fietsspecialisten geven je een korte introductie in racefietsen. Er zijn 5 types racefiets: endurance, lightweight, aero, all-road en piste. Van elk type nemen we de eigenschappen onder de loep.

 

ENDURANCE: DE COMFORTABELERE KEUZE

Endurancefietsen zijn goed om lang op te zitten. Ze vormen de eerste keuze voor hen die comfort verkiezen boven snelheid. Daarnaast zijn ze aan te raden voor beginnende wielrenners, want als nieuweling is het fijn om niet meteen te Spartaans te gaan. Het comfort van een endurancefiets komt voornamelijk voort uit zijn stack en reach:

  • Hoge stack: De verticale afstand tussen de trapas en de bovenkant van de balhoofdbuis is bij een endurancefiets relatief hoog. Daardoor zit je iets meer rechtop, wat comfort geeft.
  • Korte reach: De horizontale afstand tussen de trapas en het middelpunt van de balhoofdbuis is relatief kort bij een endurancefiets. Je houding is daarom niet zo gebukt als bij een aerofiets en light-weightfiets. Dit is misschien nadelig voor je aerodynamica, maar je rug zal je dankbaar zijn.
  • Geschikt voor dikkere banden: Endurancefietsen hebben meer ruimte (‘clearance’) in de wielen dan andere types, zodat je er dikkere banden in kan plaatsen. En dikke banden zijn ook weer comfortabeler dan dunne banden.

Endurancefietsen zijn de ideale keuze voor beginnende wielrenners, voor pendelaars die de fiets voor woon-werkverkeer gebruiken en voor recreatieve weekendfietsers voor wie de snelheid niet het allerbelangrijkste is. Wanneer je een dag lang op je racefiets zit, zal je meer comfort ervaren op een endurancefiets dan op eender welk ander type.

Wist je dit? De aluminium racefietsen in het gamma van De Geus Dert13n zijn bijna allemaal endurancefietsen. Waarom? Aluminiumfietsen zijn goedkoper te produceren dan fietsen van carbon en titanium. Een fiets van aluminium zal daarom vooral gekocht worden door beginnende fietsers, door pendelaars of door mensen die slechts puur voor de fun op de fiets stappen. Deze mensen hoeven niet per se de allergrootste snelheden te behalen. Comfortabel rijplezier is belangrijker.

 

Cannondale Synapse Carbon 3 L racefiets

Voorbeeld van een endurancefiets: de Cannondale Synapse

 

AERO: DE SNELLE KEUZE

Bij aerofietsen draait het om één ding: zo aerodynamisch, licht en stijf mogelijk zijn, zodat je heel rap zeer hoge snelheden kan bereiken. Dit wordt voornamelijk op de volgende manier bereikt:

  • Lage stack: De verticale afstand tussen de trapas en de bovenkant van de balhoofdbuis is bij een aerofiets laag. Daardoor heb je een lagere zithouding en vang je minder wind.
  • Lange reach: De horizontale afstand tussen de trapas en het middelpunt van de balhoofdbuis is erg lang bij een aerofiets. Daardoor heb je een plattere zithouding, waardoor je minder wind vangt.
  • Aerodynamische buizenvorm: De buizen van een aerofiets hebben een vorm die in de dwarsdoorsnede lijkt op een traandruppel. Dit is de meest aerodynamische buizenvorm omdat de tegenwind efficiënt langs de fiets wordt geleid.
  • Aerodynamische velgen: Des te hoger de velg, des te aerodynamischer deze is. Daarom vind je op aerofietsen vaak hoge velgen.
  • Lichtgewicht materialen: Hoe lichter de aerofiets hoe beter, dus je maakt het frame van carbon of titanium.
  • Stijve frames: Carbon en titanium hebben als framemateriaal het bijkomende voordeel dat ze buitengewoon stijf zijn. Daardoor heb je bij het kracht zetten op de pedalen minder ongewenste horizontale beweging in het frame (zogenaamde ‘flex’) en dus minder krachtverlies.

Snelheidsduivels kunnen hun prestaties tot het maximale pushen met een aerofiets. Maar wees gewaarschuwd: een aerofiets biedt nauwelijks comfort. Voor de beginnende wielrenner is het dus wellicht niet de beste keuze.

 

Ridley Noah racefiets

Voorbeeld van een aerofiets: de Ridley Noah

 

LIGHTWEIGHT: DE LICHTE KLIMFIETS

Een lightweightfiets is, zoals je al kan raden, zeer licht in gewicht. Lightweightfietsen worden ook wel ‘klimfiets’ genoemd: ze zijn ideaal voor zware ritten in de bergen. Dit zijn de algemene kenmerken van een lightweight:

  • Lage stack: De lightweightfiets lijkt qua zithouding op een aerofiets: je zit zeer sportief omwille van de lage stack.
  • Lange reach: Lightweightfietsen hebben een relatief langer reach. Ook dit is een overeenkomst met de aerocategorie.
  • Lichtgewicht frame en onderdelen: Het grote verschil met de aerofiets, is dat bij een lightweightfiets het frame en de onderdelen zoveel mogelijk licht in gewicht zijn gehouden. Dit is gedaan met het doel om makkelijker te fietsen in de bergen en op andere plekken waar je zo min mogelijk gewicht wil meetorsen.

Wil je een lichte racefiets voor uitdagende ritten, dan kan je zeker eens kijken naar een lightweight klimfiets. Maar beslis niet te overhaast, want net als een aerofiets heeft ook een lightweight niet veel comfort. Testritten maken is dus absoluut noodzakelijk.

Wist je dit? De laatste jaren zijn lightweightfietsen zodanig aerodynamisch geworden, dat Specialized geen aerofietsen meer produceert. De aerofietsen die ze vroeger in hun assortiment hadden leken zodanig op hun lightweightfietsen uit de Tarmac-reeks, dat de aerofietsen geschrapt zijn.

 

Racefiets kopen België Antwerpen

Voorbeeld van een lightweightfiets: de Specialized Aethos

 

ALL-ROAD: DE FLEXIBELE KEUZE

Wil je een veldrit maken? Of weet je gewoon niet of je een racefiets of eerder een gravelbike wilt? All-roadfietsen zoals de Ridley Grifn combineren eigenschappen van on- en offroadfietsen:

  • Comfortabelere zithouding: All-roadfietsen lijken op endurancefietsen omdat ook deze tweewielers een comfortabelere, rechtere zithouding hebben. Ze hebben dus een hoge stack en een korte reach.
  • Ruimte voor gravelbanden: De voor- en achtervorken van een all-roader bieden plek voor bredere banden. Afhankelijk van welke breedte banden je erin zet, heb je ofwel een racefiets ofwel een gravelbike. Een all-roadfiets is daarom erg veelzijdig.
  • Voor veel doeleinden inzetbaar: Die flexibiliteit is ideaal voor mensen die wél de vrijheid willen hebben om het ene weekend op een racefiets te rijden en het andere weekend op een gravelbike, maar niet per se meerdere fietsen willen aanschaffen.

De veelzijdigheid die door velen als pluspunt wordt gezien, kan echter ook een nadeel zijn. Een all-roadfiets is een matige racefiets en een matige gravelbike. Je bent weliswaar flexibeler, maar je boet in op de kwaliteit van je fietservaring. Is dit erg? Niet als je je fiets gebruikt als leuke, veelzijdige hobby. Ben je écht serieus in de sport, dan zijn er betere keuzes dan een all-roadfiets.

Wist je dit? Het is de verwachting van de fietsexperts van De Geus Dert13n dat all-roadfietsen het genre endurancefietsen uit de markt gaan drukken. Beide fietsen hebben een hoge stack en een korte reach, wat ze simpelweg te gelijkaardig maakt. Of we gelijk krijgen? De tijd zal het leren.

 

Ridley Grifn

Voorbeeld van een all-roadfiets: de Ridley Grifn

 

Piste: de keuze voor baanritten

Pistefietsen (ook baanfietsen genoemd) zijn echte nichefietsen. Ze worden in weinig winkels verkocht en er is niet veel vraag naar. Je vindt ze dan ook niet in het gamma van onze fietsenwinkel. Pistefietsen zijn namelijk alleen geschikt voor het baanwielrijden, wat wordt gedaan op een speciaal hiervoor gebouwde ovale piste. Op twee vlakken verschillen pistefietsen sterk van alle andere types in deze lijst:

  • Geen remmen: Pistefietsen hebben geen remmen. Dit is voor de veiligheid. Dat klinkt tegenstrijdig, maar denk er maar over na: wanneer tientallen mensen op extreem hoge snelheid fietsen, is het gevaarlijk wanneer er één remt. Gaat iedereen daarentegen op dezelfde snelheid vooruit, dan vermindert de kans op ongelukken.
  • Vaste pion (vrijwiel): Pistefietsen zijn zogenaamde doortrappers. Is de fiets in beweging, dan blijven de trappers ronddraaien.

 

Sportfietsenwinkels Antwerpen

Advies nodig bij het kiezen van je eerste racefiets? Bezoek onze winkel in Antwerpen!

 

Laat je goed adviseren

Hopelijk heeft deze beginnersgids je een beetje duidelijk kunnen maken welke types racefietsen er bestaan. Natuurlijk is er nog veel meer over te zeggen. Meer nuttige tips en tricks vind je in onze blog.

Tot slot willen we je op het hart drukken om je goed te laten adviseren in je zoektocht naar de ideale beginnersfiets. In onze fietsenwinkel in Antwerpen kunnen we je daar alvast mee helpen. Maak ook zeker veel testritten om de rijervaring van de verschillende types te ondervinden. Bij De Geus Dert13n zijn testritten altijd gratis en vrijblijvend. Stap gewoon binnen of leg van tevoren je testrit vast in onze agenda.

Boek een gratis testrit

De Geus Dert13n
Fietsenwinkel racefietsen gravelbikes mountainbikes Antwerpen